Víno Peru - starodávná kultura, moderní vína Vína Queirolo - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru Vína Tabernero - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru Vína Tacama - kvalitní vína a Pisco z exotického Peru
Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru Vína a Pisco z Peru

Quinua – plodina 21. století z Peru

Quinua (quinoa, Merlík chilský) je prastará bylina peruánských And, která se pěstovala již před 5 000 lety. Tato zázračná bylina dorůstající do výšky až 2m byla pro Inky každodenní stravou a životabudičem. Z potravinářského hlediska má tato nepravá obilovina (pseudoobilovina) vysokou nutriční hodnotu. Mezi obiloviny bývá řazená proto, že se její semena upravují stejně jako obilná zrna. Jako bezlepková potravina, lehce stravitelná, nabývá v našem jídelníčku stále většího významu. I přes to, že botanicky nepatří do obilovin, jako je pšenice, kukuřice nebo rýže, představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu a vyniká svou jednoduchou přípravou. Quinua , to jsou malá zrnka, která dobývají kuchyně celého světa!

V úzké spolupráci s dceřinnou firmou v Peru a tamější komunitou zemědělců pochází nabízená Quinua i z vlastní produkce, pěstované v severní oblasti Peru (oblast Piura).

Quinua

PROSPĚŠNOST PRO NAŠE ZDRAVÍ:

  • léčivá rostlina s vysokým obsahem škrobu
  • bohatá na bílkoviny (13 až 22%, řadí se k druhům nejbohatším na proteiny) a výživné látky, lehce stravitelná
  • vhodná na bezlepkovou dietu
  • obsah esenciálních aminokyselin (jako např. leucin, isoleucin, lysin, histidin, methionin, threonin, cystin, fenylalanin, tryptofan, tyrosin). Tyto aminokyseliny jsou nepostradatelné pro život, tělo si je nedokáže samo vyrobit, nezbytnost doplnění potravou.
  • významný zdroj minerálů a vitamínů - fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík, mangan, síra a vitamíny B1, B2, C, E, karotin.

Zrnka bohatá na bílkoviny a minerály předčí svým obsahem všechny běžné obiloviny. Používají se k přímé konzumaci nebo se z nich mele mouka, která je užívána k přípravě těstovin, pečiva, či jako součást müsli. Mouku lze rovněž mísit s jinými druhy mouky. Zrnka quinui mohou nahrazovat rýži. Vhodná i pro výrobu bezlepkového piva.

POZITIVNÍ VLIVY:

• na imunitní systém • na nervový systém • může se podílet na tvorbě kolagenu, chrupavek a pojiv • ke snížení celkového cholestorolu a LDL cholesterolu • napomáhá příznivě ovlivňovat oběhový systém • zdrojem ke zvýšování fyzické a psychické energie • příznivé účinky v období menopauzy • příznivé účinky na urychlení hojení pokožky • vhodná potravina při bezlepkové dietě • vhodná součást stravy vegetariánů • doplněk stravy pro aktivní sportovce

ZPŮSOB VYUŽITÍ:

• Studená i teplá kuchyně • Slané i sladké pokrmy • Vegeburgery • Pekárenské výrobky • Výroba těstovin

V nabídce:

Quinua Quinua Quinua Quinua

        Quinua bílá           Quinua červená           Quinua Mix            Quinua mouka



Detailní nabídku produktů naleznete na www.marketperu.cz